company news

« Back

Софарма Трейдинг и фондът Eleven стартират първата healthtech иновационна програма в България 2019-04-30

Софарма Трейдинг АД, най-голямата компания по приходи в сектора на грижата за здравето в България, и фондът за рисков капитал Eleven, стартират първата за България иновационна програма в сектора на грижата за здравето. Тя носи името SOinventure и цели да използва потенциала на дигиталните технологии при търсенето на иновативни решения за едни от най-големите предизвикателства пред съвременната здравна индустрия.

Зад създаването на SOinventure стои нуждата от трансформация на традиционния, реактивен подход при опазването на физическото и ментално здраве на поколенията, както и насърчаването на активна грижа, превенция и профилактика, с помощта на технологиите. Подобреният достъп до интегрирани здравни услуги през целия живот на човек без значение физическата му локация, изграждането на свързани общности и повишаването на качеството на здравни услуги са само част от темите, провокирали създаването на програмата. 

През 2019 г. първата healthtech иновационна програма SOinventure се фокусира върху три ключови предизвикателства: 

/ Грижа и здраве за възрастните поколения

/ Аптеката на бъдещето

/ От реактивна към проактивна грижа за здравето през целия живот с помощта на дигиталните технологии

За максимална ефективност при работата върху тях, форматът на SOinventure предвижда както работата с до пет стартиращи компании с готови решения в сферата на здравните технологии, така и създаването на вътрешен за Софарма Трейдинг акселератор. 
 
SOinventure ще се проведе във водещия хъб и екосистема за технологични компании и таланти Campus X. Стартиращите компании ще имат възможността да подобрят продуктовото си предложение и бързо да достигнат до фаза на готовност за интеграция с бизнеса, благодарение на методологията “дизайн мислене“, обучения от експерти и менторски сесии, разработени от студиото за дизайн мислене Creative Shower. Успоредно с това и с помощта на същото студио ще работи и вътрешният акселератор на Софарма Трейдинг като най-добрите идеи на служителите ще получат възможността да прераснат в бизнес проект в компанията
 
“ Ние вярваме, че като ключова и основополагаща сфера – грижата за здравето в най-голяма степен трябва да се възползва от възможностите на съвременните технологии. Здравето, било то ментално или физическо, е основата за добър живот и просперитет на всяка общност. Затова създавайки SOinventure, искаме да излезем отвъд неговото опазване и да бъдем активна страна в процеса по създаване на здрав, смислен и удовлетворяващ живот за всеки един от нас, като използваме силата на технологиите.“, коментира Изпълнителния директор на Група Софарма Трейдинг Димитър Димитров. 
 
Всички стартиращи компании, които желаят да участват в програмата могат да го направят до 7 юни на сайта https://soinventure.11.me/
 
За Eleven
Eleven Ventures е един от водещите фондове за рисков капитал в Източна Европа с фокус върху компании в ранна фаза. Eleven инвестира в стартъпи от 2012 година, а дейността му е основополагаща за изграждането на местната стартъп екосистема. Екипът на фонда е съставен от предприемачи и професионалисти в областта на инвестициите, с над 150 реализирани сделки през последните 5 години. Вторият фонд на Eleven е формиран изцяло от частни инвеститори и има фокус върху B2B технологични компании. За повече информация посетете уебсайта https://www.11.me/. 

За Creative Shower
Creative Shower e агенция за дизайн мислене, която помага на компаниите да трансформират своите процеси, продукти и услуги и да изградят свои вътрешни капацитети за разработка на иновационни решения. Основната цел на Creative Shower е да използва методите на дизайн мисленето и други инструменти и използвайки прозрения от поведението на външните и вътрешни клиенти на компанията, да ги превърне в иновации в действие чрез създаването на продукти и услуги с висока добавена стойност за бизнеса и обществото. За повече информация, посетете сайта на Creative Shower - http://www.creativeshower.net/.

За Campus X
Campus X е жива, интегрирана и работеща екосистема, която предоставя директен мост към ментори и специалисти, инвеститори и финансиране, и топ технологичния талант, идващ от Телерик Академия. Основан от Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Светозар Георгиев, Campus X e най-гопемият частен инкубатор на технологични компании и талант в Югоизточна Европа, с обща площ 18,000 кв. м и капацитет над 1,300 работни места.