новини от компанията

« назад

Софарма Трейдинг обяви намеренията си за придобиване на мажоритарен дял от сръбската компания Lekovi 2017-06-22

Софарма Трейдинг, най-голямата кoмпания по приходи в сектор „Фармация“ в България, обяви намеренията си за придобиване на мажоритарен дял от сръбската компания Lekovit най-бързо развиващия се местен търговец на едро с лекарства през последните 3 години в Сърбия. Настоящият собственик на Lekovit, д-р Драган Петрович ще задържи миноритарен дял от акциите на компанията и ще продължи своя принос в развитието на фирмата като неин Изпълнителен директор.

Софарма Трейдинг е лидер на фармацевтичния пазар в България, който за 10 години успя да диверсифицира успешно своя бизнес модел и да се трансформира от търговец на едро с лекарства за аптеки и болнични заведения в напълно интегриран доставчик на услуги и решения за различни сегменти на сектора на Грижа за здравето. В периода 2006 – 2016 г. компанията отчита непрекъснат ръст и увеличава своя приход 5 пъти, а нетната си печалба 22 пъти. Софарма Трейдинг навлиза на сръбския пазар в средата на 2015 г. първоначално с ексклузивното си бранд портфолио, последвано от установяване на пълният бизнес модел на компанията вече наложен в България.

 

 Lekovit, от своя страна, е компания, позната като един от най-надеждните фармацевтични търговци на едро в Сърбия, постигнала през последните 3 години значим ръст на клиентската база, приходите и печалбата. Динамичният растеж на Lekovit е резултат от стратегията на компанията за диверсификация на клиентската база, пълно използване на пазарния потенциал, по-ефективно партньорство с доставчиците и цялостно подобрение на рентабилността.

 

 Партньорството между Софарма Трейдинг и Lekovit ще изгради основата за разгръщане в национален мащаб на двете компании в Сърбия, съчетавайки финансовия потенциал и диверсифицирания бизнес модел на българския инвеститор с познанията за местния пазар и отличната репутация на сръбската компания. Обединението ще доведе и до налагане на локалния пазар на иновации, водещи световни практики и съвременни технологии, които българската компания използва на родния пазар. 

 

Придобиването на мажоритарния дял подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията в Сърбия.

 

 Повече информация за компаниите

 

Lekovit

Lekovit е създадена през 1992 г. заедно с фармацевтичната верига Flos. Спазвайки изискванията на пазара от ритейл активностите се отделя и създава нова дивизията за продажба на едро и през 2016 г. компанията вече наброява 150 служители и отчита приход от близо 50 млн. евро. Фирмата е най-бързо развиващия се търговец на едро с лекарства през последните 3 години в Сърбия, като отчита 18% ръст за 2014 г. спряло 2013 г., 40% ръст за 2015 г. отново на годишна база и 33% - за 2016 г спрямо 2015 г. Дейностите на компанията се фокусират върху фармацевтичния пазар, за който Lekovit е предпочитан доставчик. За да отговори на нарастващите нужди на бизнеса Lekovit инвестира в увеличение на складовия си капацитет, като изгражда база на площ 1400 кв. м. В стратегията за бъдещото развитие на компанията е включването й и като партньор на сръбския болничен пазар.

 

Софарма Трейдинг

Софарма Трейдинг АД, част от групата Софарма, е водеща търговска компания в сектора на грижа за здравето. В периода 2009-2016 г. Софарма Трейдинг е класирана на I-во място по приходи в сектор „Фармация” на класацията "Капитал Топ 100”. През 2010 и 2011 г., е и носител на наградата „Лидер в сектор Фармация” отново предоставена от изданието. Софарма Трейдинг е създадена през 2006 г. чрез интеграция на пет дистрибуторски фирми, като безспорно доказателство за успех е постоянното нарастване на приходите и печалбата във всички 10 години на съществуване. Компанията осигурява 100% териториално покритие на страната с 4 регионални дистрибуторски центъра. Дружеството е доверен партньор на над 3000 клиента (аптеки и болнични заведения) и над 400 партньора - български и международни производители. Портфолиото на Софарма Трейдинг включва над 13 000 продукта – лекарства, хранителни добавки, козметика, медицински консумативи. Компанията предоставя и цялостни решения за болнични заведения в т.ч. медицинска апаратура и оборудване на лидери като General Electric и Carl Zeiss. През 2015 година, Софарма Трейдинг стартира регионалната си експанзия извън България, навлизайки на сръбския пазар. През същата година компанията открива и първите, собствени ритейл обекти на аптечен пазар под марката SOpharmacy.